27 Şubat 2009 Cuma

MERİÇ AÇMASI

Şehir merkezinde, Bekir Kara Caddesi kenarındaki boş alanda, dört kazı sezonu süresince yaptığımız kazı çalışmaları, bize Hellenistik veya Roma Cağı Antik Ainos kentinin önemli caddelerinden birini tanımamıza neden olmuştur. Bugünkü toprak üst düzeyinin 2.15 m altında ortaya çıkan cadde kuzey–güney yönünde uzanmaktadır. Cadde, büyük blok taşlarla balık sırtı biçiminde döşenmiştir.
   
Ortasında, taşların altıda üstü yapı taşlarıyla tonoz biçiminde örülmüş antik kentin kanalizasyonu bulunmaktadır. Caddenin iki yanında ayrıca suyun akıntısını sağlayan üstü açık kanallar yapılmıştır. Batı tarafında caddeyi dik kesen dar sokaklar ve aynı döneme tarihlenen ev kalıntıları yer alır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Eski Enez 1908-1911

Kim tarafından çekildiğini bilmediğimiz bu fotograflar, üzerlerine yazılmış çeşitli notlardan anlaşıldığı üzere 1908-1911 yıllarını kapsamaktadır. Fotografların çogunluğu, zamanında Çavuş Köy'de bulunan Manastıra aittir. Bize, Enez'in Eski belediye Başkanı Şevket Kurt tarafından 4 sene kadar önce bir cd ye kayıtlı olarak verilmişti. Daha sonra Enez'in eskilerinden Belkıs Esencan'ın internet sayfasında aynı fotograflarla karşılaştım. Konusu Enez olan bir siteye yakışacağını ve belkide bu fotografların yeni birtakım konuları açacağını düşünerek buraya koyuyorum. Üzerlerindeki yazıların tercümeleri çok işe yarardı aslında.